Pécs, Szent Mór u. 3.


+36 (30) 33 150 66

Kedves Vendégeink!

Egy éven át tartó, Lipót kiszámolná elnevezésű játékunk véget ért.
Köszönjük, hogy velünk játszottak!

Házunk szülötte, Fejér Lipót matematikus születésének 132. évfordulóján, játékot hirdettünk az 2012. február 9-e és 2013. február 8-a között nálunk megszálló vendégek között.

Mindkét apartmanunkban egy-egy, közjegyző által hitelesített, lezárt üveget helyeztünk el, melyekben ugyanannyi üveggolyó volt található. 2012. február 9-e és 2013. február 8-a között a nálunk megszálló vendégek megtippelhették az üvegekben lévő golyók számát.

A nyertes az a vendégünk lett, akinek a tippje a legközelebb állt az üvegben található golyók számához.  

A közjegyzői okirat szerint az üvegekben

621

üveggolyó volt.

Játékunkat, 618-as tippjével,
Konyári Dániel
nyerte, ezért őt 2014. február 9-ig,
családjával együtt, két napra ingyen vendégül látjuk.

Gratulálunk a nyertesnek!

Néhány adat, érdekesség a játékról

Tippek száma

A legkisebb és a legnagyobb tipp az üvegben lévő golyók számához képest

A legjobb tipp, az üvegben lévő golyók száma és az összes tipp átlaga

A tippek növekvő sorrendben

A tippek eltérése az üvegben lévő golyók számától

Játékunkat Fejér Lipót tiszteletére rendeztük, de Francis Galton angol tudós egyik kísérlete inspirálta. A kísérlet leírása az 1907-ben megjelent Vox Populi c. írásában olvasható.

Galton a cikkben leírja, hogy az angliai Plymouthban részt vett egy állatkiállításon, ahol a résztvevők között súlybecslő versenyt rendeztek. A versenyben egy ökör súlyát kellett megbecsülni és a legjobb becslést adó versenyzők díjat kaptak. A verseny lezárultával Galton elkérte a becslőcédulákat, mert úgy vélte, hogy kiváló anyag lehet annak tanulmányozásához, hogy bizonyos kérdésekben mennyire megbízható az emberek ítélete. A verseny rendezőitől kapott 787 tippet sorbaállítva és részekre osztva, Galton meglepő eredményre jutott. Azt találta, hogy az ökör súlyára leadott tippek átlaga (547,5 kg) csak 3,9 kilogrammal tért el az ökör tényleges súlyától (543,4 kg). Ez az eltérés kevesebb az ökör súlyának 1 százalékánál!

Játékunkban is hasonló eredményt kaptunk. Az összes tipp átlaga (621,45) kevesebb, mint egy golyóval tért el az üvegben lévő golyók számától! Még a legügyesebben becslő játékosunknak sem sikerült ennyire pontosan eltalálnia a golyók számát.